در این مقاله از مجله علمی دانستنی نمیدونستم به خواص کیوی، میزان قند آن، افرادی که باید از خوردن آن اجتناب کنند ، طبع آن ، درمان حساسیت به کیوی و مقایسه کیوی تازه و آبمیوه آن میپردازد.
کیوی میوهای سرشار از فیبر با گوشته سبز و پوست قهوهای پرزدار است. اگرچه اکثر مردم گوشت آن را جدا میکنند، اما پوست کیوی نیز قابل خوردن است.
بیش از 90 درصد از کیوی در نیوزیلند کشت میشود. این میوه به دلیل داشتن فیبر بالا که برای یبوست و رودههای تنبل مفید است، یکی از سالمترین میوهها به شمار میرود. همچنین به دلیل داشتن مقادیر بالای ویتامین C، انتخابی عالی برای تقویت سیستم ایمنی بدن شماست.
طعم کیوی
کیوی میوهای شیرین و ترش با بافتی کمی خشن است. میتوانید آن را مانند یک سیب گاز بزنید، برش دهید یا گوشت آن را جدا کنید. اگرچه پوست آن قابل خوردن و سرشار از مواد مغذی است، اما برخی افراد ترجیح میدهند پوست پرزدار آن را جدا کنند. کیوی را می توان به صورت آبمیوه مصرف کرد یا به اسموتی و ماست یخزده اضافه کرد.
خواص کیوی
خوردن کیوی فواید زیادی به خصوص از نظر فیبر به همراه دارد . کیوی همچنین سرشار از ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدان است و آن را به گزینهای عالی برای مصرف روزانه در رژیم غذایی شما تبدیل میکند.
ارزش غذایی کیوی یک عدد کیوی حاوی موارد زیر است:
ماده مغذی | مقدار |
کالری | 42 |
پروتئین | 1 گرم |
کربوهیدرات | 10 گرم |
قند | 6 گرم |
فیبر | 2.07 گرم |
کلسیم | 24 میلیگرم |
منیزیم | 12 میلیگرم |
فسفر | 24 میلیگرم |
پتاسیم | 215 میلیگرم |
ویتامین | 64 میلیگرم |
خواص کیوی برای سلامت دستگاه گوارش
کیوی منبع فوق العاده ای از فیبر رژیمی است که نقشی حیاتی در تقویت سیستم گوارشی سالم ایفا می کند.
فیبر محلول در کیوی به حرکات منظم روده کمک می کند، در حالی که فیبر نامحلول به جلوگیری از یبوست کمک می کند. گنجاندن کیوی در رژیم غذایی می تواند به یک روده متعادل و سالم کمک کند.
تحقیقات نشان داده است که کیوی میتواند به مشکلات گوارشی زیر کمک کند:
- بهبود یبوست
- بهبود ناراحتی و درد شکم
- بهبود سوء هاضمه
- کاهش ریفلاکس معده
دو عدد کیوی کوچک، دو برابر فیبر یک پرتقال را داراست. پوست آن را بخورید و فیبر بیشتری دریافت کنید، که برای سلامت روده مفید است. فیبر محلول، مادهای ژل مانند ایجاد کرده و باعث کند شدن هضم میشود.
از طرف دیگر، فیبر نامحلول در طول عبور از دستگاه گوارش، به طور کامل باقی میماند و به مدفوع شما حجم میدهد و باعث میشود منظم کار کند.
خواص کیوی برای قلب
کیوی به دلیل اینکه غنی از پتاسیم است میتواند تاثیر زیادی در بهبود سلامت قلب داشته باشد.این میوه دارای ویتامین های C و E هم هست که میتواند رادیکال های ازاد رو کاهش داده و ریسک مبتلا به بیماری های قلبی مانند انسداد رگ ها و آترواسکلروز شود.
همچنین در قسمت های قبل اشاره شد که فیبر موجود در کیوی میتواند موجب کاهش التهاب قلبی شده . به سلامت قلب کمک کند.
فیتوشیمیاییها (از عوامل بیماریزا محافظت میکنند) و آنتیاکسیدانها (از بدن در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنند) موجود در کیوی از قلب محافظت میکنند.
محققان در یک متاآنالیز دریافتند که مصرف کیوی باعث افزایش کلسترول لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) (کلسترول “خوب”) میشود اما کلسترول کل را کاهش نمیدهد.
همچنین مشخص شد که مصرف کیوی باعث کاهش تری گلیسرید (چربیهای موجود در خون) میشود.
خواص کیوی برای سیستم ایمنی
بدن محتوای بالای ویتامین C کیوی، آن را به تقویتکنندهای عالی برای سیستم ایمنی بدن تبدیل میکند. مطالعهای نشان داد که خوردن دو عدد کیوی کوچک در روز میتواند نیاز به مصرف مکملهای ویتامین C را در برخی افراد برطرف کند.
ویتامین C یک آنتیاکسیدان قوی است که به خوبی برای حمایت از سیستم ایمنی بدن شناخته شده است. این ویتامین یک سد در برابر عوامل بیماریزا ایجاد میکند و از استرس اکسیداتیو محیطی محافظت میکند. همچنین تعداد سلولهای B و T شما را افزایش میدهد.
خواص کیوی برای چشم
میتوانید از مقدار بالای لوتئین (نوعی کاروتنوئید مفید برای سلامت چشم) موجود در کیوی برای فواید آن برای چشم قدردانی کنید.
محققان دریافتهاند که لوتئین ممکن است بیماری لکه زرد (macular degeneration)، یک بیماری مرتبط با سن که باعث کوری و اختلال در بینایی میشود را بهبود بخشد یا از آن پیشگیری کند.
ویتامین C موجود در کیوی نیز ممکن است در سلامت چشم نقش داشته باشد. یک متاآنالیز نشان داد که مصرف بیشتر ویتامین C با کاهش خطر ابتلا به آب مروارید مرتبط است.
خواص کیوی برای بهبود کیفیت خواب
کیوی حاوی ترکیب منحصر به فردی به نام سروتونین است که در تنظیم خلق و خو و خواب نقش دارد. مطالعات نشان می دهد که مصرف کیوی قبل از خواب ممکن است به بهبود کیفیت و طول مدت خواب کمک کند و آن را به یک کمک خواب طبیعی و سالم تبدیل کند.
خواص کیوی برای کاهش خطر پوکی استخوان
کیوی منبع عالی ویتامین K است که یک ماده مغذی حیاتی برای حفظ استخوان های سالم است.
ویتامین K از جذب کلسیم حمایت می کند که برای ساخت و حفظ استخوان های قوی ضروری است.
این باعث می شود کیوی افزودنی با ارزش برای هر رژیم غذایی متمرکز بر تقویت استخوان های سالم و جلوگیری از پوکی استخوان باشد.
خواص کیوی برای مدیریت سطح قند خون
کیوی ممکن است کمکی در مدیریت سطح قند خون باشد. محتوای فیبر بالا و شاخص گلیسمی پایین آنها را به یک میوه بالقوه مفید برای افراد مبتلا به دیابت یا کسانی که قصد تنظیم قند خون را دارند تبدیل می کند.
خواص کیوی برای کمک به مدیریت وزن بدن
علیرغم طعم شیرین، کیوی کالری و چربی نسبتا کمی دارد. این باعث می شود که آنها یک میان وعده غذایی رضایت بخش و مغذی برای افرادی که به دنبال مدیریت وزن خود هستند تبدیل شود.
ترکیب فیبر و محتوای کم کالری موجود در کیوی باعث ایجاد احساس سیری می شود، به کنترل اشتها کمک می کند و می تواند از اهداف کاهش وزن یا حفظ وزن حمایت کند.
طبع کیوی
طبع میوه کیوی سرد و تر است.
دلایل سردی طبع کیوی:
- طعم ترش: طعم ترش یکی از علائم سردی طبع است.
- رشد در مناطق سرد: کیوی در مناطق سردسیر مانند نیوزیلند و شمال ایران به خوبی رشد میکند.
- خاصیت ضد التهابی: خاصیت ضد التهابی کیوی نشاندهنده سردی طبع آن است.
تعدیل کردن اثرات سردی کیوی:
- عسل: عسل طبع گرمی دارد و میتواند سردی طبع کیوی را تعدیل کند.
- زنجبیل: زنجبیل طبع گرمی دارد و میتواند به هضم کیوی کمک کند.
- دارچین: دارچین طبع گرمی دارد و میتواند به جذب مواد مغذی کیوی کمک کند.
افراد با طبع سرد:
- افراد با طبع سرد باید در مصرف کیوی احتیاط کنند.
- مصرف بیش از حد کیوی میتواند باعث علائمی مانند نفخ، اسهال و دل درد در افراد با طبع سرد شود.
افراد با طبع گرم:
- افراد با طبع گرم میتوانند کیوی را به طور متعادل مصرف کنند.
- مصرف کیوی میتواند به دفع سموم از بدن افراد با طبع گرم کمک کند.
- طبع میوهها و مواد غذایی به طور قطعی ثابت نشده است و ممکن است در منابع مختلف متفاوت باشد.
- بهترین راه برای تعیین طبع
دیابت و کیوی: آیا کیوی حاوی قند بالایی است؟
مانند تمام میوهها، کیوی حاوی قند طبیعی است. با این حال، این باعث نمیشود که این میوه برای افراد دیابتی ممنوع باشد.
کیوی دارای شاخص گلیسمی پایین است، به این معنی که احتمال کمتری برای افزایش ناگهانی قند خون دارد.
محققان میگویند این ویژگی، کیوی را به انتخابی خوب برای افراد مبتلا به دیابت نوع ۲ و پیشدیابت تبدیل میکند.
چه کسانی نباید کیوی بخورند؟
برای اکثر افراد، مصرف روزانه کیوی بیخطر است. با این حال، برخی افراد باید از آن اجتناب کنند.
اگر به کیوی حساسیت دارید، باید از خوردن آن خودداری کنید. محققان ۱۳ ماده حساسیتزا مختلف در کیوی سبز پیدا کردهاند. علائم این حساسیت شبیه علائم هر حساسیت غذایی دیگری است و میتواند منجر به واکنشهای شدید شود.
به طور مشابه، کیوی ممکن است در برخی افراد مبتلا به حساسیت به گرده، واکنش آلرژیک ایجاد کند.
این عارضه به عنوان سندرم آلرژی دهانی شناخته میشود و به این دلیل رخ میدهد که پروتئینهای موجود در برخی میوهها و سبزیجات شبیه پروتئینهای موجود در گرده هستند.
علائم این سندرم معمولاً بلافاصله پس از خوردن غذا ظاهر میشود و شامل خارش یا تورم دهان، صورت، لب، زبان و گلو میشود.
اگر سنگ کلیه دارید یا سابقه آن را دارید، بهتر است از خوردن کیوی خودداری کنید. مصرف غذاهای با سطوح بالای اگزالات (مانند کیوی) یک عامل خطر برای تشکیل سنگهای اگزالات کلسیم است.
درمان حساسیت به کیوی
حساسیت به کیوی یک واکنش آلرژیک به پروتئینهای موجود در این میوه است. علائم حساسیت به کیوی میتواند شامل خارش دهان و گلو، تورم صورت و زبان، کهیر، بثورات جلدی، تهوع، استفراغ و اسهال باشد.
در موارد شدید، حساسیت به کیوی میتواند منجر به آنافیلاکسی شود که یک واکنش آلرژیک خطرناک و تهدید کننده زندگی است. البته درمان قطعی برای حساسیت به کیوی وجود ندارد. با این حال، راههای مختلفی برای کنترل علائم و جلوگیری از واکنشهای آلرژیک وجود دارد:
درمان حساسیت به کیوی شامل موارد زیر است:
1. اجتناب از مصرف کیوی:
مهمترین قدم در درمان حساسیت به کیوی، اجتناب کامل از مصرف این میوه و فرآوردههای آن است. این شامل خواندن دقیق برچسب مواد غذایی برای اطمینان از عدم وجود کیوی در آنها میشود.
2. آنتیهیستامینها:
آنتیهیستامینها میتوانند به کاهش علائم خفیف تا متوسط حساسیت به کیوی مانند خارش، تورم و بثورات جلدی کمک کنند.
3. اپینفرین:
اگر سابقه آنافیلاکسی دارید، باید همیشه اپینفرین (آدرنالین) را به همراه داشته باشید. اپینفرین میتواند جان شما را در صورت بروز واکنش آلرژیک شدید نجات دهد.
4. ایمونوتراپی:
ایمونوتراپی یک روش درمانی است که میتواند به کاهش حساسیت به کیوی کمک کند. در این روش، به تدریج دوزهای کمی از پروتئینهای کیوی به شما تزریق میشود تا بدن شما به آنها عادت کند.
در صورت مشاهده علائم حساسیت به کیوی، باید به پزشک مراجعه کنید.
نکاتی برای پیشگیری از واکنش آلرژیک به کیوی:
- اگر سابقه آلرژی به سایر میوهها مانند موز، هلو یا آووکادو دارید، قبل از مصرف کیوی با احتیاط عمل کنید.
- اگر برای اولین بار کیوی را امتحان میکنید، با مقدار کمی شروع کنید و به تدریج مقدار آن را افزایش دهید.
- اگر علائم حساسیت به کیوی را مشاهده کردید، مصرف آن را متوقف کنید و به پزشک مراجعه کنید.
کیوی تازه در مقابل آبمیوه کیوی
آبمیوه کیوی راهی عالی برای گنجاندن کیوی در رژیم غذایی شماست. در یک مطالعه که قابلیت زیستی آبمیوه کیوی خام و تازه را با آبمیوه کیوی پاستوریزه (گرم شده برای از بین بردن عوامل بیماریزا) مقایسه کرد، محققان دریافتند که آبمیوه تازه حاوی مقادیر بالایی از فنولهای کل، فلاونوئیدها، فیبر غذایی و اسید آسکوربیک است. آبمیوه پاستوریزه دارای مقادیر کاهش یافتهای از فنولهای کل و فلاونوئیدها بود.
شما می توانید با دنبال کردن این مراحل، آبِ کیوی را با مخلوط کن یا آبمیوه گیری درست کنید:
۱. گوشت کیوی تازه و رسیده را به مخلوط کن اضافه کنید.
۲. در صورت تمایل، یک شیرین کننده مانند شربت افرا یا عسل اضافه کنید.
۳. در صورت تمایل، برخی مواد اضافی مانند آب، سبزیجات، میوه های دیگر یا سبزیجات معطر اضافه کنید.
۴. تا زمانی که مایع شود، مخلوط کنید.
سخن پایانی
کیوی منبع عالی فیبر غذایی و ویتامین C است. این امر آن را برای سلامت دستگاه گوارش، قلب، چشم و سیستم ایمنی بدن مفید می کند.
اکثر افراد به راحتی می توانند روزانه کیوی مصرف کنند، اما افرادی که به کیوی، گرده و یا سنگ کلیه حساسیت دارند باید از مصرف آن اجتناب کنند. کیوی میوه ای همه کاره است که به تنهایی، به صورت آبمیوه، در اسموتی ها یا به عنوان تاپینگ روی ماست و پارفه قابل استفاده است.
بنابراین، دفعه بعد که به دنبال راهی خوشمزه و سالم برای افزایش تندرستی خود هستید، به سراغ کیوی بروید! آنها میوه ای خوش طعم و همه کاره هستند که حتی می توان از آنها به تنهایی از آن لذت ببرید.
نظرات کاربران