افراد بسته به سبک زندگی و سایر عوامل مهم هر روز مستعد ابتلا به انواع بیماری ها هستند. متأسفانه برخی از بیماری ها کشنده تر از سایرین هستند. در زیر 10 بیماری کشنده در جهان را که توسط سازمان جهانی بهداشت (WHO) رتبه بندی شده است، آورده شده است.
1. بیماری عروق کرونر (CAD)
رگها وظیفه دارند خون را به قلب ما برسانند، اما اگر رگهای اصلی آسیب ببینند، این وضعیت به بیماری عروق کرونر یا CAD شناخته میشود. این بیماری اغلب ناشی از عواملی مانند سیگار کشیدن و رژیم غذایی ناسالم است. بیماری عروق کرونر مسئول 15.5 درصد از مرگ و میرهای جهانی است و در سال 2015، 8.8 میلیون نفر بر اثر این بیماری جان خود را از دست دادهاند. عوامل خطرزای CAD شامل سیگار کشیدن، دیابت، فشار خون بالا، کلسترول خون بالا، سابقه خانوادگی و چاقی هستند.
2. سکته مغزی
سکته مغزی زمانی رخ میدهد که یک شریان خونرسان به مغز دچار نشتی یا انسداد شود. در این حالت، سلولهای مغزی که از اکسیژن محروم میشوند، ظرف چند دقیقه میمیرند. سکته مغزی مسئول 11.1 درصد از مرگ و میرهای جهانی است. تعداد مرگ و میرهای ناشی از این بیماری از 5.7 میلیون نفر در سال 2000 به 6.2 میلیون نفر در سال 2015 افزایش یافته است. افرادی که فشار خون بالا دارند، سیگاری هستند، سابقه خانوادگی سکته مغزی دارند، نژاد آفریقایی-آمریکایی دارند، و زنان در معرض خطر بالاتری برای ابتلا به این بیماری قرار دارند.
3. عفونت تنفسی تحتانی (LRI)
عفونتهای دستگاه تنفسی تحتانی شامل ذاتالریه، برونشیت و آنفولانزا هستند. این نوع عفونتها بهویژه در فصلهای سرد سال بیشتر شایع میشوند. عفونتهای دستگاه تنفسی تحتانی مسئول 5.7 درصد از مرگ و میرهای جهانی هستند و در سال 2015، 3.2 میلیون نفر بر اثر این عفونتها جان خود را از دست دادهاند.
4. بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)
در بیماری مزمن انسدادی ریه (COPD)، ریهها بهطور عمده تحت تأثیر قرار میگیرند که این امر منجر به مشکل در تنفس میشود. مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم از عوامل اصلی بروز این بیماری هستند. در سال 2015، بیماری COPD باعث 3.1 میلیون مرگ و میر شده است که 5.6 درصد از مرگ و میرهای جهانی را شامل میشود.
5. سرطان های تنفسی
سرطانهای برونش، نای و ریه جزو سرطانهای دستگاه تنفسی هستند. آلودگی هوا، وجود مواد سرطانزا، مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم از عوامل اصلی بروز این سرطانها بهشمار میروند. در سال 2015، 1.7 میلیون مرگ ناشی از این سرطانها گزارش شده است که به طور کلی 3 درصد از مرگ و میرهای جهانی را شامل میشود.
6. دیابت شیرین
در دیابت نوع 1، تولید سلولهای پانکراس به شدت محدود است و بدن یا انسولین تولید نمیکند یا تولید آن بسیار کم است. این نوع دیابت درمانی ندارد. دیابت نوع 2 اما میتواند با ورزش و رژیم غذایی مناسب کنترل شود. در سال 2015، به دلیل عوارض ناشی از دیابت، 1.6 میلیون نفر جان خود را از دست دادند که این تعداد 2.8 درصد از مرگ و میرهای جهانی را شامل میشود.
7. بیماری آلزایمر
بیماری آلزایمر به تدریج تواناییهای تفکر و حافظه فرد را از بین میبرد. این بیماری یک اختلال مغزی پیشرونده و غیرقابل برگشت است. در سال 2015، 1.5 میلیون نفر به دلیل آلزایمر جان خود را از دست دادند که این میزان 2.7 درصد از کل مرگ و میرهای جهانی را شامل میشود.
8. بیماری اسهالی
اسهال میتواند باعث دفع مکرر مدفوع آبکی، بیش از سه بار در روز، شود که منجر به کاهش نمک و آب در بدن میشود. اگر این وضعیت به موقع درمان نشود، میتواند به زندگی افراد تهدید کننده باشد، به خصوص در موارد کودکان زیر پنج سال. در سال 2015، 1.4 میلیون نفر به دلیل بیماری اسهال جان خود را از دست دادند، که این تعداد جزو دومین عامل مرگ و میر در میان کودکان زیر پنج سال بوده است.
9. سل
سل (توبرکولوز) عفونتی است که توسط باکتری به نام مایکوباکتریوم توبرکولوزیس ایجاد میشود و انتقال آن از طریق هوابرد است. این بیماری یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در افراد مبتلا به HIV محسوب میشود. در سال 2015، 1.3 میلیون نفر به دلیل سل جان خود را از دست دادند که این میزان 2.4 درصد از کل مرگ و میرهای جهانی را شامل میشود.
10-بیماریهای کبدی
یکی از عوارض بیماریهای کبدی، سیروز است که به دلیل آسیبهای طولانیمدت به کبد و ایجاد اسکارهای کبدی اتفاق میافتد. سیروز عامل 2.1 درصد از مرگ و میرهای جهانی است و در سال 2015، حدود 1.2 میلیون نفر به دلیل این بیماری جان خود را از دست دادند.
نظرات کاربران