در عصر دیجیتال، کودکان با تبلیغات فراوانی بمباران می شوند، به خصوص تبلیغاتی که غذاها و نوشیدنی های مضر را ترویج می کنند. فست فود به شدت تبلیغ می شود، از تبلیغات جذاب تلویزیونی که در حین برنامه های مورد علاقه شان پخش می شود تا تبلیغات فریبنده در شبکه های اجتماعی همه این موارد را شامل میشود. ما، به عنوان والدین، مربیان و سایر مراقبان، ضروری است که سیستم هایی را برای محافظت از کودکان در برابر این ترفندهای تبلیغاتی فریبنده ایجاد کنیم و عادات غذایی سالم را تشویق کنیم.در ادامه این مقاله به بررسی محافظت از کودکان در برابر تبلیغات فستفود میرپدازیم با مجله علمی دانستنی نمیدونستم همراه باشید.
طبق گفته محققان به دلیل تبلیغ فست فود، کودکان اکنون حدود 40 درصد از کالری خود را از طریق شکر و چربی های اشباع شده دریافت می کنند.
علاوه بر این، 95 درصد از کودکان سبزیجات بسیار کمی مصرف می کنند و 60 درصد میوه کمی مصرف می کنند. در اینجا چند راهبرد برای محافظت از کودکان در برابر اثرات منفی تبلیغات فست فود آورده شده است.
تاثیر تبلیغات مواد غذایی بر کودکان
کودکان خردسال به دلیل اینکه هنوز در مرحله «پیش شناختی» شناخت خود هستند، بعید است که در مورد صداقت و هدف تبلیغات تردید داشته باشند .
این اطلاعات همچنین نشان می دهد که بازاریابی مواد غذایی چگونه با نقض حق کودکان برای دریافت اطلاعات مناسب، طبق ماده 17 کنوانسیون حقوق کودک (CRC) به آنها آسیب می رساند.
با توجه به اینکه نوزادان حتی در 18 ماهگی ممکن است برندها را تشخیص دهند و هوس آنها را داشته باشند، این امر می تواند به طور جدی بر رشد ذهنی کودکان تأثیر بگذارد و ترجیحات آنها را تا بزرگسالی تحت تأثیر قرار دهد (اتحادیه سلامت چاقی، 2017).
علاوه بر تأثیرات منفی بر سلامت روان، تبلیغ مواد غذایی احتمال چاق شدن کودکان را افزایش می دهد. علاوه بر مشکلات آشکار سلامتی، کودکان دارای اضافه وزن بیشتر در معرض مشکلات رفتاری و عاطفی مانند ناامیدی، عزت نفس پایین و مهارت های اجتماعی ضعیف قرار دارند (یونیسف، 2019).
با گسترش استفاده از رسانه های دیجیتال و فناوری، حتی مراقب ترین والدین نیز محافظت از فرزندان خود در برابر تبلیغات غذاهای ناسالم را چالش برانگیز می دانند.
با این حال، والدین در نهایت مسئول شکل دادن به رفتار فرزندان خود، به ویژه در رابطه با دسترسی آنها به غذای سالم و سبک زندگی هستند.
بیایید با هم کار کنیم تا استراتژیهایی را برای محافظت از آنها در برابر اثرات منفی تبلیغات فستفود اجرا کنیم و به آنها قدرت انتخابهای سالم را بدهیم.
محافظت از کودکان در برابر تبلیغات فستفود: راهبردها
بحران جدی چاقی و رژیم غذایی نامناسب که سراسرجهان در حال حاضر با آن مواجه است، تأثیرات منفی بر سلامت نوجوانان دارد.
تبلیغ غذاهای بسیار خوشمزه که فقط باید به طور محدود مصرف شوند، به این اپیدمی دامن میزند و به طور خاص کودکان و نوجوانان را در معرض خطر قرار میدهد.
مقررات و راهبردهای سختگیرانه، کودکان را از تاکتیکهای تبلیغاتی فریبنده که محصولات ناسالم را ترویج میکنند، محافظت میکند و به والدین در انتخاب غذاهای بهتر برای فرزندانشان کمک میکند. در ادامه به برخی از این راهبردها اشاره شده است:
آموزش و توانمندسازی
دانش، قدرت میآورد. آموزش دادن به کودکان در مورد ارزش تغذیه خوب و عواقب عادات غذایی نامناسب، میتواند به آنها کمک کند تا تصمیمگیرندههای توانمندتری شوند.
مفهوم فستفود و تأثیرات مضر آن بر سلامتی را معرفی کنید. برای کمک به کودکان برای درک اینکه چرا محدود کردن مصرف میانوعدههای شیرین، فستفود و نوشیدنیهای شیرین مهم است، از زبان و تصاویر گرافیکی مناسب سن آنها استفاده کنید.
تقویت تفکر انتقادی
باید به کودکان آموزش داد که اظهارات تبلیغاتی را به طور انتقادی ارزیابی کنند. به آنها آموزش دهید که استراتژیهای متقاعدکنندهای را که برای تبلیغ محصولات ناسالم استفاده میشود، شناسایی کنند و اهداف پشت تبلیغات را به چالش بکشند.
به دانشآموزان بیاموزید که تبلیغات اغلب با استفاده از شعارهای جذاب، بستهبندیهای رنگارنگ و تأییدیه افراد مشهور، حقیقت را در مورد کالاها تحریف میکنند.
محدود کردن زمان استفاده از صفحه نمایش
برای کاهش میزان قرار گرفتن کودکان در معرض تبلیغات، زمان استفاده از صفحه نمایش را برای آنها محدود کنید.
میزان تماشای تلویزیون و استفاده از اینترنت را کنترل کنید. برای مسدود کردن تبلیغات در وبسایتها و برنامههایی که کودکان به طور مرتب از آنها استفاده میکنند، از تنظیمات والدین استفاده کنید.
برای اینکه کودکان را علاقهمند و فعال نگه دارید، بازی در فضای باز و سایر فعالیتهای غیرمرتبط با صفحه نمایش را تشویق کنید.
الگو باشید
از آنجایی که کودکان عادات خود را از والدینشان یاد میگیرند، با انتخابهای غذایی سالم، الگوی خوبی برای آنها باشید.
میانوعدهها و وعدههای غذایی سالم تهیه کنید و کودکان را در آماده کردن غذا مشارکت دهید.
به جای محدودیتهای غذایی سختگیرانه، بر ارزش تعادل و میانهروی تأکید کنید. اگر الگویی از عادات غذایی خوب باشید، کودکان تشویق میشوند تا تصمیمات سالمتری بگیرند.
ایجاد یک محیط سالم در خانه
خوراکیهای سالم مانند میوهها، سبزیجات، غلات کامل و پروتئینهای بدون چربی را در یخچال و انبار مواد غذایی خود نگه دارید.
برای کاهش وسوسه کودکان، آبنباتهای پر از شکر و میانوعدههای ناسالم را دور از دسترس آنها نگهداری کنید. جایگزینهای میانوعده سالم مانند کراکرهای سبوسدار با پنیر، ماست و میوه تازه یا سبزیجات برشخورده با حمص را به آنها پیشنهاد دهید.
آموزش مهارتهای سواد رسانهای
به کودکان کمک کنید تا سواد رسانهای را کسب کنند تا بتوانند به طور مسئولانه از دنیای دیجیتال استفاده کنند.
به کودکان بیاموزید که اطلاعات نادرست را تشخیص دهند و تفاوت بین نظر و واقعیت را درک کنند.
آنها را تشویق کنید تا اعتبار منابع را به طور انتقادی ارزیابی کنند و درستی اطلاعات اینترنتی، به ویژه بازاریابی مواد غذایی، را در نظر بگیرند.
حمایت از تغییر
در کمپینهایی برای کنترل بازاریابی غذای ناسالم برای افراد زیر سن قانونی شرکت کنید.
قوانین و برنامههایی را تشویق کنید که تبلیغ غذای ناسالم را در محیطهای آموزشی، رسانههای کودکان و پلتفرمهای دیجیتال محدود میکند.
به گروههای مدافع بپیوندید، برای قانونگذاران نامه بنویسید و برای کمک به ایجاد یک محیط غذایی سالمتر برای کودکان، طومار امضا کنید.
تقویت مثبت را تشویق کنید
با تمجید و پاداش، عادات غذایی خوب را تشویق کنید. به خاطر انتخاب میانوعدههای سالم و وعدههای غذایی متعادل به کودکان اعتبار بدهید.
برای تشویق رفتارهای سالم، مشوقهای غیرغذایی مانند زمان بازی بیشتر یا یک گردش لذتبخش در نظر بگیرید. به دستاوردهای کوچک احترام بگذارید و کودکان را تشویق کنید تا از انتخاب گزینههای سالم احساس غرور کنند.
ایجاد یک رابطه مثبت با غذا
برای کمک به کودکان برای ایجاد روابط مثبت با غذا، بر لذت بردن و خوردن آگاهانه تأکید کنید. آنها را تشویق کنید تا نشانههای گرسنگی خود را دنبال کنند، از غذای خود لذت ببرند و با عقل سلیم غذا بخورند.
به جای دستهبندی غذا به عنوان «خوب» یا «بد»، بر تامین بدن آنها با وعدههای غذایی سالم و سرشار از مواد مغذی تمرکز کنید.
آموزش تغذیه را فراهم کنید
آموزش تغذیه را در برنامههای فوقدرسی و تحصیلی بگنجانید. به کودکان باید ارزش یک رژیم غذایی متنوع، نیاز به رژیم غذایی متعادل و نقش مواد مغذی در حفظ سلامت عمومی آموزش داده شود.
فرصتهای یادگیری تجربی، از جمله دروس آشپزی و کار در باغبانی را برای ایجاد درک عمیقتر از یک رژیم غذایی مغذی، بگنجانید.
سخن پایانی
برای محافظت از کودکان در برابر تبلیغات فستفود، به یک استراتژی چندوجهی نیاز است که کودکان را به دانش، توانایی تفکر انتقادی و رفتارهای سالم مجهز کند.
اگر به کودکان در مورد تغذیه آموزش دهیم، سواد رسانهای را تشویق کنیم و یک محیط حمایتی خانوادگی و مدرسهای فراهم کنیم، کودکان میتوانند تصمیمات آگاهانه بگیرند و عادات مادامالعمر را برای حمایت از سلامت و تندرستی خود ایجاد کنند.
با کار مشترک، میتوانیم به نسل بعدی ابزارهای لازم برای رد تبلیغات فستفود و پذیرش آیندهای سالمتر را ارائه دهیم.
نظرات کاربران