هپاتیت ب
قبل از اینکه بخواهیم در مورد تشخیص هپاتیت ب صحبت کنیم باید بدانید که این بیماری یک عفونت کبدی ناشی از ویروس هپاتیت است.
افراد مبتلا به هپاتیت ب خیلی زود متوجه علائمی میشوند که شرایط بدن را غیر طبیعی نشان می دهد.
افراد مبتلا به این عارضه اغلب دچار تب، خستگی، بیاشتهایی، تهوع، استفراغ و درد شکم هستند و ادرار تیره، دردهای مفصلی و زردی را تجربه می کنند.
به طور معمول سه ماه زمان می برد تا علائم اولیه ویروس هپاتیت ب در بدن بیماران پدیدار شود، البته گاهاً این علائم هفته ها در بدن رخ نداده و گاهی بعد از ۶ ماه متوجه اولین علائم بیماری خواهید شد.
مهمترین راه های انتقال هپاتیت به رابطه جنسی محافظت نشده با شخص آلوده به ویروس است.
هپاتیت ب ممکن است از طریق خون، بزاق، مایع منی و ترشحات واژن به فرد سالم منتقل شود و گاهاً از طریق خراش های پوستی و تماس مخاطی ممکن است فرد مورد نظر به این بیماری مبتلا شود.
بسیاری از کسانی که از سرنگ مشترک استفاده می کنند در صورتی که فردی به هپاتیت ب مبتلا باشند قطعاً این آلودگی به فرد دیگر منتقل خواهد شد.
در موارد خاص مادری که به هپاتیت ب مبتلا بوده است بر اثر زایمان طبیعی این ویروس را به جنین خود منتقل می کند.
شاید کمی نگران کننده به نظر برسد اما بسیاری از افراد در مراکز درمانی و آزمایشگاه ها در صورت انجام کوچک ترین اشتباه و برخورد تصادفی سوزن آلوده به بدن به هپاتیت ب مبتلا میشوند.
البته این آلودگی از طریق لوازم شخصی مثل مسواک یا تیغ نیز قابل انتقال است، بهتر است که در مورد انتقال بیماری هپاتیت ب کاملاً هوشیار باشید.
نگران نباشید این ویروس از طریق ظروف غذایی، تغذیه با شیر مادر، در آغوش گرفتن، بوسیدن، عطسه یا سرفه کردن و دست دادن منتقل نمیشود.
روش های تشخیصی مختلفی برای هپاتیت ب وجود دارد، البته این عارضه تا حد زیادی قابل درمان است به شرط آنکه به موقع برای مهار آسیب اقدام نمایید.
یکی از مهمترین و کاربردی ترین روش های تشخیص هپاتیت ب انجام آزمایشات سرولوژیکی است که در آزمایشگاه برای تشخیص هپاتیت ب اقدامات تخصصی انجام می پذیرد و این آزمایشات شامل:
آنتی ژن سطحی ویروس هپاتیت
ویروس هپاتیت ب
وجود این نوع آنتی ژن که یک پروتئین موجود بر روی سطح ویروس هپاتیت ب است نشان می دهد که عفونت در بدن فرد وجود دارد.
اگر حضور این آنتی ژن با مقدار بسیار بالا در آزمایشات تشخیص داده شود بیانگوی آن است که فرد به عفونت حاد یا مزمن هپاتیت ب مبتلا شده است.
در مواجهه با ویروس هپاتیت ب سیستم ایمنی بدن به طور خودکار آنتی بادی هایی را علیه این آلودگی تولید می کند،
اگر در نتایج آزمایش پزشک با موارد مشکوک و غیرطبیعی مواجه شود ارزیابی های دقیق انجام شده و قطعاً نشان می دهد که آیا هپاتیت به در بدن فرد به صورت فعال وجود دارد یا خیر.
اگر این نوع آنتی ژن ها با مقدار زیاد در خون وجود داشته باشد نشان می دهد که ویروس هپاتیت در بدن حضور دارد.
این آنتی ژن ها معمولاً برای تولید واکسن هپاتیت ب مورد استفاده قرار می گیرند و حضور آنها در بدن شرایطی کاملاً غیرطبیعی را نشان می دهد.
آنتی بادی ضد سطح هپاتیت ب
به طور طبیعی اگر در نتایج آزمایش پزشک متوجه میزان آنتی بادی در بدن شود به این معناست که ایمنی کاملی نسبت به عفونت هپاتیت ب در بدن وجود دارد و این موارد در نتایج آزمایش کسانی دیده میشود که واکسن هپاتیت ب را تزریق کرده باشند.
آنتی بادی توتال ضد هسته هپاتیت ب
اولین آنتی بادی که به محض وجود عفونت حاد هپاتیت ب در بدن تولید میشود آنتی بادی توتال ضد هسته هپاتیت ب است که برای مدت ها در بدن باقی خواهد ماند.
حضور این آنتی بادی در نتایج آزمایش نشان می دهد که عفونت قبلی یا مداوم در یک دوره زمانی نامشخص در بدن وجود داشته است.
آنتی بادی igm ضد هسته هپاتیت ب
اگر در آزمایشات مربوط به تشخیص هپاتیت ب حضور این آنتی بادی دیده شود به این معناست که عفونت اخیراً و یا در شش ماه گذشته به بدن انتقال پیدا کرده و معمولاً نشان دهنده عفونت حاد هپاتیت است.
آنتی ژن e هپاتیت ب
حضور این آنتی ژن نشان میدهد که تکثیر ویروس هپاتیت ب با سرعت و میزان بالایی در بدن بیمار اتفاق افتاده است.
با تمام این تفاسیر می توان گفت که دقیق ترین روش شناسایی و تعیین مقدار دیانای ویروس در بیماری هپاتیت ب واکنش زنجیره ای پلیمراز است.
غلظت دیانای ویروس با میزان ذرات ویروس هپاتیت ب ارتباط دارد،
انجام این آزمایشات تخصصی مطمئن ترین راهکار برای تشخیص هپاتیت ب هستند.
متخصصان با ارزیابی فاکتورهای مهمی می توانند به طور قطعی اعلام کنند که آیا فرد به هپاتیت ب مبتلا شده است یا خیر.
هدف از انجام آزمایش هپاتیت B
آزمایش هپاتیت B
بسیاری از افراد بعد از مراجعه به پزشک برای انجام آزمایشات تخصصی جهت ارزیابی سلامت بدن با این عنوان مواجه میشوند که یک فاکتور مهم جهت بررسی هپاتیت ب است.
در این موقعیت سوالی مطرح میشود که چرا همه افراد موظفند آزمایشاتی مثل هپاتیت ب را انجام دهند؟
به طور کلی هدف از انجام آزمایش هپاتیت ب تشخیص عفونت، ناقلان ویروس، پایش وضعیت عفونت در افراد مبتلا به نوع مزمن و بررسی وضعیت درمان بیماری است.
با این حال متخصصان مهمترین علل انجام آزمایش هپاتیت ب را مبتلا بودن به بیماری های مزمن کبدی می دانند.
کسانی که در عملکرد کبد نقص ها و مشکلاتی را تجربه می کنند باید به طور مرتب آزمایش هپاتیت ب را انجام دهند.
همچنین انجام این آزمایش برای تمامی کسانی که احتمال می دهند در معرض انتقال ویروس قرار گرفته اند نیز ضروری است.
متخصصان در اولین مراحل بیماری راحت تر می توانند اقدام به مهار آن کنند، آزمایش هپاتیت همیشه برای تشخیص بیماری انجام نمیشود گاهی اوقات متخصصان برای ارزیابی پیشرفت بیماری در بیماران مبتلا به هپاتیت ب مزمن انجام آزمایشات تخصصی را کاربردی دانسته و حتی می توانند علاوه بر تشخیص تعیین کمیت دیانای ویروس را انجام دهند.
با این آزمایشات پزشک تعیین می کند که سطح آنتی ژن و آنتی بادیپ های هپاتیت ب در بدن چقدر است و بهترین روش درمانی را مطابق با شرایط بیمار انجام می دهد.
حتی اگر بیماران مبتلا به هپاتیت ب در مسیر درمان قرار بگیرند برای بررسی پاسخ بدن نسبت به درمان انجام شده تکرار آزمایش ضروری است.
گاهاً نیاز است که نوزادان بعد از تولد با روش طبیعی آزمایش هپاتیت را انجام دهند، گاهی اوقات مادر آلوده و یا ناقل ویروس است و نمی دانند که آیا این بیماری بعد از زایمان اتفاق افتاده است یا قبل از آن، در این صورت نه تنها مادر آزمایش را انجام می دهد بلکه انجام آزمایش هپاتیت برای نوزادان بعد از تولد اهمیت بسیار زیادی دارد.
این آزمایش تخصصی به منظور غربالگری خون پیش از انتقال خون نیز انجام میشود.
در صورتی که فرد ناقل به هپاتیت ب برای اهدای خون اقدام کند و خون آلوده به هپاتیت به فرد دیگری منتقل شود فرد گیرنده خون به طور قطعی به هپاتیت ب مبتلا خواهد شد، پس مهم است آزمایش هپاتیت ب پیش از انتقال خون انجام پذیرد.
نظرات کاربران