ویتامین K درست مانند سایر مواد مغذی ضروری، سزاوار آن است که بخشی از رژیم غذایی روزانه شما باشد. در این مقاله از مجله علمی دانستنی نمیدونستم به بررسی ۷ فواید سلامتی ویتامین K و اینکه چه کسانی باید از آن اجتناب کنند، اشاره میکنیم با ما همراه باشید.
بدنی سالم به مواد مغذی مختلفی از جمله ویتامینها، مواد معدنی و آنتیاکسیدانها نیاز دارد. ویتامین K یکی از چنین ریزمغذیهایی است که نقش مهمی در بهبود سلامت استخوان با کمک به فرآیند معدنیسازی استخوان در بدن، استخوانها را محکمتر و مقاومتر میکند.
علاوه بر این، ویتامین کا برای فرآیند لخته شدن خون ضروری است و اطمینان میدهد که بدن میتواند خونریزی را پس از آسیبدیدگی به طور مؤثر متوقف کند.
فراتر از این فواید سلامتی ویتامین K، این ویتامین همچنین به سلامت قلب و عروق کمک میکند و از رسوب کلسیم در عروق و سایر بافتهای قلب جلوگیری میکند و در نتیجه خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را کاهش میدهد و سلامت کلی قلب و عروق را تقویت میکند.
ویتامین K چیست؟
ویتامین K یک ویتامین محلول در چربی است که به طور عمده در دو شکل وجود دارد: K1 (فیلوکینون) که در سبزیجات برگ سبز یافت میشود و K2 (مناکینون) که توسط باکتریهای روده ساخته میشود و همچنین در غذاهای تخمیری و فرآوردههای حیوانی یافت میشود.
این ویتامین برای داشتن سلامتی مطلوب ضروری است. ویتامین کا برای لخته شدن خون، حمایت از سلامت استخوان، سلامت قلب و موارد دیگر ضروری است.
7 فواید سلامتی ویتامین K
1. تقویت استخوانها
این ویتامین نقش مهمی در سلامت استخوان ایفا میکند. طبق مطالعهای که توسط دانشگاه ایالتی اورگان منتشر شده، ویتامین K به فعال شدن استئوکلسین، پروتئینی که توسط استئوبلاستها (سلولهای سازنده استخوان) تولید میشود، کمک میکند.
استئوکلسین به اتصال کلسیم، عنصر ضروری مورد نیاز برای معدنی سازی استخوان، کمک میکند.این ویتامین با تقویت این فرآیند، نه تنها ساختار استخوان را تقویت میکند، بلکه به رشد بافت استخوانی جدید، بهبود تراکم استخوان و کاهش خطر شکستگی کمک میکند.
2. کاهش خطر پوکی استخوان
پوکی استخوان وضعیتی است که با کاهش توده و تراکم استخوان مشخص میشود و منجر به افزایش خطر شکستگی یا شکستگی استخوان میشود.
طبق گفته متخصصان تغذیه و رژیمشناسی، ویتامین K با افزایش مقدار استئوکلسین و تنظیم سطح کلسیم در استخوانها به کاهش این خطر کمک میکند، که ممکن است تراکم استخوان و کیفیت کلی استخوان را بهبود بخشد.
زنانی که در دوران یائسگی یا پس از یائسگی هستند، باید برای جلوگیری از خطر پوکی استخوان، میزان مصرف ویتامین K خود را کنترل کنند.
3. مفید برای سلامت قلب
بر اساس مطالعهای که در مجلهی Journal of Open Heart منتشر شده است، این ویتامین از طریق تنظیم هموستاز کلسیم، نقش مهمی در بهبود سلامت قلب شما ایفا میکند.
این ویتامین، پروتئینی به نام پروتئین ماتریکس GLA (MGP) را فعال میکند که از رسوب کلسیم در دیواره رگهای خونی جلوگیری میکند و در نتیجه از سفت شدن عروق (آترواسکلروز) پیشگیری میکند.
ویتامین K با حفظ انعطافپذیری عروق، از جریان خون مناسب پشتیبانی میکند و فشار روی قلب را کاهش میدهد و در نهایت خطر حملات قلبی، سکته مغزی و سایر بیماریهای قلبی عروقی را کاهش میدهد.
4. از سلامت مغز حمایت میکند
در حالی که مطالعات زیادی وجود ندارد که نشان دهد ویتامین K ممکن است از عملکرد مغز حمایت کند، یک بررسی اخیر که مطالعات منتشر شده توسط Frontiers in Neurology را جمعآوری کرده است، نشان میدهد که کمبود ویتامین K در شروع اختلالات شناختی دخیل است.
ویتامین K دارای خواص ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی است که ممکن است به محافظت از مغز در برابر استرس اکسیداتیو و التهاب، عواملی که با بیماری آلزایمر و سایر اشکال زوال عقل مرتبط هستند، کمک کند.
5. به لخته شدن خون کمک میکند
لخته شدن خون فرآیندی است که به جلوگیری از خونریزی بیش از حد در هنگام آسیب به رگهای خونی کمک میکند.
طبق گفتهی دانشکدهی بهداشت عمومی تی. اچ. چان هاروارد، ویتامین K پروتئینهای مختلفی از جمله پروترومبین را میسازد که برای لخته شدن خون یا بهبود زخم و توقف خونریزی در هنگام آسیب ضروری هستند.
بدون دریافت کافی ویتامین K، بدن نمیتواند پروترومبین را به طور مؤثر تولید کند که منجر به افزایش خطر کبودی و اختلالات خونریزی میشود.
6. سلامت پوست را بهبود میبخشد
ویتامین K یک ویتامین محلول در چربی است که به دلیل نقشش در کاهش کبودی، تیرگی دور چشم و قرمزی پوست، اغلب در کرمهای موضعی یافت میشود.
این ویتامین در کاهش ظاهر سیاهی دور چشم، به حداقل رساندن جای زخم پس از بهبودی زخم و افزایش خاصیت ارتجاعی پوست که برای حفظ استحکام پوست ضروری است، مؤثر است.
7. قند خون را تنظیم میکند
ویتامین K ممکن است بر متابولیسم گلوکز تأثیر بگذارد و به طور بالقوه برای کنترل قند خون مفید باشد.
مطالعهای که توسط Nutrients منتشر شده است نشان میدهد که ویتامین K باعث بهبود حساسیت به انسولین میشود، به این معنی که بدن میتواند از انسولین برای کاهش قند خون به طور مؤثرتر استفاده کند.
این امر به ویژه برای افرادی که در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند یا با آن زندگی میکنند، مفید است.
عوارض کمبود ویتامین K
اما اگر بدن شما ویتامین کافی نداشته باشد چه می شود؟ در حالی که کمبود ویتامین K نادر است، اما میتواند منجر به چندین مشکل جدی سلامتی شود که عمدتاً بر لخته شدن خون و سلامت استخوان تأثیر میگذارد.
همچنین ممکن است خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد. در اینجا چند مورد از علائم کمبود ویتامین کا که ممکن است متوجه آنها شوید، آورده شده است:
- کبودی آسان
- خونریزی بیش از حد از زخمها
- خونریزی لثه
- مدفوع سیاه تیره همراه با خون
- قاعدگیهای شدید
غذاهای غنی از ویتامین K
در اینجا چند نمونه از بهترین غذاهایی که به طور طبیعی میتوانند مقدار کافی ویتامین K را تأمین کنند آورده شده است:
- سبزیجات برگ سبز مانند کلم پیچ، اسفناج و کاهو
- جوانه بروکسل، کلم بروکلی و گل کلم
- سویا
- بلوبری
- تخم مرغ
- کیوی
- مغزها و دانهها
- ماهی
- زرده تخم مرغ
- مرغ
چه کسانی باید از مصرف ویتامین K اجتناب کنند؟
افرادی که داروهای ضد انعقاد مانند وارفارین مصرف میکنند، باید مصرف ویتامین K خود را به دقت کنترل کنند، زیرا این ویتامین میتواند با اثربخشی دارو تداخل داشته باشد.
علاوه بر این، افرادی که شرایطی دارند که بر جذب چربی تأثیر میگذارد، ممکن است به دلیل عوارض جانبی احتمالی، نیاز به اجتناب از دوزهای بالای ویتامین داشته باشند.
جدا از این، افراد مبتلا به یک بیماری متابولیک نادر و افرادی که برای بیماریهای کلیوی دیالیز میشوند، نباید بدون اجازه پزشک ویتامین مصرف کنند.
چه مقدار ویتامین K در روز بی خطر است؟
بزرگسالان باید روزانه ۹۰ تا ۱۲۰ میکروگرم ویتامین K مصرف کنند. به طور کلی زنان به حدود ۹۰ میکروگرم و مردان به ۱۲۰ میکروگرم نیاز دارند.
سخن پایانی
در حالی که شاید به اندازهی سایر مواد مغذی در مورد ویتامین K صحبت نشود، اما این ویتامین برای سلامت کلی ما مهم است.
این ویتامین از اطمینان از لخته شدن خون مناسب تا حفظ استخوانهای قوی، نقش اساسی در ارتقای سلامتی و شادابی ایفا میکند. بنابراین، مطمئن شوید که رژیم غذایی شما سرشار از ویتامین پتاسیم است!
نظرات کاربران