سنجاقکها دقیقا مگس نیستند، اما یکی از شگفتانگیزترین چرخههای زندگی را در میان حشرات دارند. به طور کلی بیش از 3000 گونه سنجاقک در سراسر جهان شناخته شده است. به نظر میرسد تنها جایی که سنجاقکها به آنجا مهاجرت نکردهاند،قطب جنوب است، با این حال چند جمعیت پراکنده در سراسر گرینلند و ایسلند وجود دارد.این حشرات بیش از 300 میلیون سال است که وجود دارند و توسط بومشناسان به عنوان یکی از عوامل اصلی مؤثر بر بسیاری از اکوسیستمها شناخته میشوند.در ادامه این مقاله از مجله علمی دانستنی نمیدونستم به معرفی حشره می فلای (mayfly) میپردازیم همراه ما باشید.
سنجاقکها تنها حشراتی هستند که شناخته شدهاست دوبار در بزرگسالی پوستاندازی میکنند. نام آنها برگرفته از زمان معمول پدیدار شدنشان در ماه می (May) است. اما بسته به گونه و عوامل محیطی، آنها ممکن است زودتر یا دیرتر از این زمان ظاهر شوند.
این حشرات زندگی خود را به عنوان تخمهایی که روی سطح آب گذاشته میشوند آغاز میکنند. تخمها به کف آب فرو میروند و به پورههای آبزی که به آنها نایاد (naiad) نیز گفته میشود، تبدیل میگردند.
نایادها ماهها یا سالها را در اطراف سنگها و گیاهان زندگی میکنند. آنها برای پوستاندازی به بالغ کاذب (subadult) به سطح آب میآیند و سپس پس از چند ساعت دوباره به حشرات بالغ برای تولیدمثل تبدیل میشوند. یک سنجاقک بالغ تنها چند ساعت یا چند روز فقط به اندازهی کافی برای تولید مثل عمر میکند و سپس میمیرد.
می فلای (mayfly) چیست؟
می فلای حشرات آبزی هستند که نقش مهمی در اکوسیستم ایفا میکنند. آنها یک منبع غذایی حیاتی برای ماهیها، قورباغهها، وزغها، پرندگان و برخی خزندگان به شمار میروند. حدود 224 گونه برای تغذیه به می فلای وابسته هستند.
ظاهر می فلای چگونه است؟
می فلای حشرات لاغر و کشیده با دو جفت بال، شش پا و یک جفت شاخک هستند. معمولاً استایلهای آنها (دمهای سه تکه) از بدنشان بلندتر است. اندازه و رنگ می فلای به گونه آنها بستگی دارد.
برخی از آنها میتوانند به کوچکی ۱ میلیمتر و برخی دیگر تا ۳۰ میلیمتر طول داشته باشند. بیشتر آنها بدنی تیره و کدر و بالهایی به رنگ زرد، خاکستری یا حتی شفاف دارند. سنجاقکهای بالغ در حالت استراحت بالهای خود را روی بدنشان نگه میدارند.
شفیرههای می فلای (نایادها) ممکن است شبیه حشرات بالغ به نظر برسند، اما بال ندارند.
آنها ظاهری مشخص با مجموعهای از آبششهای خارجی دارند که در امتداد پهلوهایشان یا در قسمت بالایی و عقبی شکم آنها قرار گرفته است.
همچنین چشمهای آنها کوچکتر است و سرشان کمی صاف است تا در هنگام حضور در آب به سنگها بچسبند.
شباهت به سنجاقکها
می فلای از ظاهری شبیه سنجاقکهای معمولی برخوردارند. آنها بالهای عقبی کوچکتری نسبت به بالهای جلویی دارند، اما قابلتشخیصترین ویژگی آنها دو یا سه دم است که به آنها استایل گفته میشود. سنجاقکهای بالغ به دلیل نداشتن دهان کارآمد، تغذیه نمیکنند.
اهمیت می فلای
می فلای برای جوامع ماهیگیری در سراسر جهان اهمیت دارند. برخی بر این فرضاند که آنها در پیدایش ماهیگیری با مگس مصنوعی نقش داشتهاند.
بسیاری از مردم از طعمههایی استفاده میکنند که شبیه سنجاقکهای بالغ است، زیرا ماهیها نمیتوانند در برابر آنها مقاومت کنند.
این حشرات ممکن است از نظر اندازه کوچک و ظریف باشند، اما می فلای معیشت میلیونها نفر را تأمین میکنند.
مطالعات گذشته نشان دادهاند که می فلای منابع طبیعی و غنی از پروتئین، مواد معدنی، ویتامینهای B و اسیدهای آمینه ضروری هستند. همچنین آنها چربی کمی دارند.
مصرف می فلای به عنوان غذا
حداقل در 10 کشور شناخته شده، جوامعی وجود دارند که مستقیماً از می فلای تغذیه میکنند. برای مثال، در شرق آفریقا، سنجاقکهای دریاچه ویکتوریا از کنار خط ساحلی جمعآوری میشوند تا به عنوان غذا مورد استفاده قرار گیرند.
آنها معمولاً خشک شده در آفتاب و آسیاب شده به آرد تبدیل میشوند که برای تهیه کیک و نان به کار میرود.
می فلای کجا زندگی میکنند؟
می فلای عمدتاً در نزدیکی منابع آب شیرین مانند رودخانهها، دریاچهها یا حوضچهها یافت میشوند.
بخش اعظم عمر آنها صرف رشد و نمو در آب میشود. به همین دلیل، بومشناسان آنها را نشانهای مهم از سلامت محیط زیستی که در آن زندگی میکنند میدانند.
سنجاقکهای آبزی به ویژه نسبت به آلایندهها حساس هستند و در آبهای تمیز و بدون آلودگی رشد میکنند.
سنجاقکهای ماده برای تخمگذاری به آب تمیز نیاز دارند، که این کار را در حالی که با ارتفاع کم روی سطح آب پرواز میکنند، انجام میدهند.
گاهی اوقات آنها تخمهای خود را مستقیماً داخل آب میریزند.
ماموریت زندگی یک سنجاقک نر، جفتگیری است و ماموریت یک سنجاقک ماده، تخمگذاری است. پس از اینکه آنها به این اهداف برسند، زندگیشان به پایان میرسد.
اکثر مردم می فلای را به خاطر اجتماعات و دستههای باور نکردنیشان میشناسند. این اجتماعات اغلب باعث ایجاد جنون تغذیه در میان ماهیها میشوند، اما زمانی که در مناطق مسکونی یا اطراف چراغهای راهنما جمع شوند، میتوانند آزاردهنده باشند.
آیا می فلای خطرناک هستند؟
به جز ایجاد مزاحمت در هنگام اجتماع و دسته شدن، می فلای نیش نمیزنند و گاز نمیگیرند. آنها به ویژه به نور جذب میشوند و همین باعث میشود شبها دور ساختمانها جمع شوند.
به دلیل عمر کوتاهشان، سنجاقکهای بالغ به تعداد زیاد میمیرند و زیر نور و پنجرهها انباشته میگردند.
بدنهای خشکشده سنجاقکها به راحتی توسط باد جابجا میشوند و این میتواند باعث واکنشهای آلرژیک در افرادی شود که به مواد حساسیتزا حساسیت دارند.
این حشرات میتوانند به تعداد بسیار زیاد گرد هم آیند، به گونهای که دستههایشان بر میزان دید و حتی شرایط رانندگی تأثیر میگذارد.
ضخامت این دستهها میتواند تا ۱۲۵ تا ۲۵۰ متر برسد. اجتماعات می فلای میتوانند مناطقی به وسعت دهها یا حتی صدها کیلومتر مربع را بپوشانند.
برخی از گونههای می فلای پاها و دندانهایی دارند که برای حفر کردن و تونلزدن تغییر شکل دادهاند. آنها میتوانند چوب را سوراخ کنند و در نتیجه برای سازههای زیرآبی انسانها مشکل ایجاد کنند.
تولیدمثل و چرخه زندگی می فلای ها
سنجاقکهای ماده برای تخمگذاری به آب تمیز نیاز دارند، که این کار را در حالی که با ارتفاع کم روی سطح آب پرواز میکنند، انجام میدهند.
گاهی اوقات آنها تخمهای خود را مستقیماً داخل آب میریزند. ماموریت زندگی یک سنجاقک نر، جفتگیری است و ماموریت یک سنجاقک ماده، تخمگذاری است. پس از اینکه آنها به این اهداف برسند، زندگیشان به پایان میرسد.
می فلای دقیقاً مگس نیستند، اما یکی از شگفتانگیزترین چرخههای زندگی را در میان حشرات دارند.
به طور کلی بیش از 3000 گونه سنجاقک آبزی در سراسر جهان شناخته شده است. به نظر میرسد تنها جایی که می فلای به آنجا مهاجرت نکردهاند، قطب جنوب است، با این حال چند جمعیت پراکنده در سراسر گرینلند و ایسلند وجود دارد.
این حشرات بیش از 300 میلیون سال است که وجود دارند و توسط بومشناسان به عنوان یکی از عوامل اصلی مؤثر بر بسیاری از اکوسیستمها شناخته میشوند.
چگونه از شر می فلای خلاص شویم؟
می فلای به سادگی در طبیعت رشد میکنند، بنابراین کارهای کمی میتوان برای خلاص شدن از آنها انجام داد.
اما اگر در اطراف خانه شما ایجاد مزاحمت میکنند، بهترین کار این است که چراغهای خود را عوض کنید.
از آنجایی که آنها عمدتاً به نور سفید جذب میشوند، تغییر لامپها به رنگ زرد میتواند آنها را دور نگه دارد.
برای جلوگیری از ورود می فلای به خانه، روی درها و پنجرههای خود توری نصب کنید و از محکم بودن آنها اطمینان حاصل کنید.
همچنین مطمئن شوید که هرگونه سوراخ و شکافی به درستی مهر و موم شده باشد.
در اکثر موارد، شما فقط باید سنجاقکها را به حال خود رها کنید. اما میتوانید با یک متخصص کنترل آفات تماس بگیرید تا به شما در خلاص شدن از شر آنها به صورت حرفهای کمک کند.
با اینکه کوچک هستند، می فلای یکی از مهمترین حشرات ساکن زمین به شمار میروند.
این حشرات برای صدها میلیون سال مواد مغذی را بین خود و بسیاری از موجودات دیگر منتقل کردهاند.
آنها برای بقای انسان حیاتی هستند و باید از آنها محافظت شود. هر زمان که ممکن است، مهم است روی کمک به رشد آنها در مکانهای مناسبشان با مراقبت از منابع آب شیرین و عدم استفاده از مواد شیمیایی برای کنترل آنها تمرکز کنیم.
درموردش زیاد خونده بودم تو سایت های مختلف ولی این کامل ترین مقاله بود 👏🏻
بعد از دیدن دو مقاله قبلی انگیزه ای واسه مطالعه این پست نمیمونه🚶🏻♀️کاش همه مقاله هارو بدین همین نویسنده بنویسه اصلا از مطالب آقای قديري خوشم نیومد
خیلی معذرت میخواییم واسه ناراحتی که پیش اومد اون دومقاله فقط ریپورتاژ خبری بودن
آها فکر کردم خودتون ازین مطالب بدرد نخور گذاشتین…خوبه خوشحالم که مال خودتون نبود👍🏻
خواهش میکنم💫
نه اینا فقط صرفا تبلیغات تا بتونیم هزینه های سایت رو تامین کنیم هم نویسنده های بیشتر بیاریم هم مطالب بهتری براتون اماده کنیم روی همه تبلیغات هم دسته تبلیغات خورده تا اشتباه نشن با مطالب علمی سایت
حشره ی یک روزه D:
بامزس