آیا میدونستید یک کشور جدید در بین اسامی قدیمی کشور ها وجود دارد؟ در ادامه این مقاله از مجله علمی دانستنی نمیدونستم به جدیدترین کشور دنیا یعنی سودان جنوبی میپردازیم با ما همراه باشید.
کشورهای جدید هر روز ظاهر نمی شوند. و حتی اگر یک نهاد سرزمینی خود را به عنوان یک کشور مستقل اعلام کند، همیشه توسط بقیه جهان به عنوان یک کشور به رسمیت شناخته نمی شود.
جدیدترین کشور دنیا که در جهان به رسمیت شناخته شده، کشور آفریقایی سودان جنوبی است که در 9 ژوئیه 2011 اعلام استقلال کرد. در روزهای بعد نیز به جدیدترین عضو سازمان ملل تبدیل شد.
چگونه کشورهای جدید به وجود می آیند؟
اگرچه هیچ قواعد رسمی فی نفسه وجود ندارد، معیارهای پذیرفته شده ای وجود دارد که ریشه در حقوق بین الملل دارد. کنوانسیون مونته ویدئو در سال 1933 دولت را به عنوان یک واحد مستقل تعریف می کند که می تواند چهار معیار را برآورده کند:
- داشتن جمعیت دائمی
- داشتن مرزهای سرزمینی مشخص
- داشتن دولت
- داشتن توانایی برای انعقاد قرارداد با سایر کشورها
علاوه بر این، مفهوم خودمختاری فرآیندی که طی آن گروهی از مردم دولت خود را تشکیل میدهند و حکومت خود را انتخاب میکنند در اسناد و اعلامیههای سازمان ملل، که با منشور 1945 آن آغاز شد، مورد بررسی قرار گرفت.
با این حال، حتی زمانی که به نظر می رسد که معیارهای ذکر شده برآورده می شوند، استقلال به رسمیت شناخته شده بین المللی یک نتیجه قطعی نیست.
آنچه اغلب به عنوان یک مانع عمل می کند، مقاومت کشوری است که یک نهاد می خواهد از آن جدا شود و ناتوانی در به رسمیت شناختن رسمی گسترده از سایر کشورهای جهان وجود دارد.
سودان جنوبی در اصل قسمت جنوبی سودان بود که خود پس از حکومت مصر و بریتانیا در سال 1956 مستقل شده بود.
جمعیت سودان کاملاً متنوع بود، با یک تفاوت قابل توجه بین جمعیت شمال و جنوب سودان: شمال تحت سلطه پیروان اسلام بود که اکثر آنها به زبان عربی صحبت می کردند و به عنوان عرب شناخته می شدند، در حالی که مردم جنوب از گروههای قومی آفریقایی، پیروان مسیحیت یا ادیان سنتی آفریقایی، و گویشوران بودند که زبانهای مختلف بومی آفریقایی که انگلیسی را به عنوان زبان اصلی آموزش استفاده میکنند.
دولتهای قبل و بعد از استقلال، که در شمال مستقر بودند، برای پذیرش از سوی همه حوزههای سیاسی مختلف سودان، بهویژه آنهایی که در جنوب هستند، مشکل داشتند که منجر به به حاشیه رانده شدن جمعیت آنجا شد.
با نزدیک شدن به استقلال پیش بینی شده سودان، جمعیت سودان جنوبی که در دولت جدید تشکیل شده در سال 1954 نمایندگی بسیار کمی دریافت کرده بودند، بیم آن را داشتند که بیشتر تحت سلطه دولت مستقر در شمال قرار گیرد.
افزایش تنش ها به مقاومت مسلحانه و دو جنگ داخلی طولانی که در سال های 1955-1972 و 1983-2005 روی داد کمک کرد. توافقنامه صلح جامع سال 2005 که مورد حمایت بین المللی قرار گرفت، برای پایان دادن به درگیری طولانی مدت بین شمال و جنوب تنظیم شد، به جنوب سودان وضعیت نیمه خودمختار اعطا شد و رفراندوم استقلال در شش سال آینده برگزار شد.
همه پرسی در ژانویه 2011 برگزار شد و حدود 99 درصد از رای دهندگان جدایی را انتخاب کردند و سودان جنوبی با حمایت جامعه جهانی اواخر همان سال اعلام استقلال کرد.
نظرات کاربران