برای هزاران سال، فرهنگها و مذاهب در سراسر جهان به اشکال مختلف «درمانهای» خلاقانه برای تسکین استرس و مقابله با احساسات دشوار روی آوردهاند. یکی از اشکال این درمان ها هنر درمانی است.
رویکردهای رسمی تر به هنر درمانی از دهه 1940 وجود داشته است. هنر درمانی در ابتدا برای کمک به مشتریان برای استفاده از افکار، احساسات و تجربیات درونی خود از طریق بیان خلاق ایجاد شد.
امروزه هنردرمانی رویکرد اغلب با گفتار درمانی ترکیب میشود تا به افراد کمک کند تا با بیماریها، استرسها و احساساتی که بحث در مورد آنها سخت است کنار بیایند. در ادامه این مقاله از وبسایت نمیدونستم همراه ما باشید.
هنر درمانی چیست؟
هنر درمانی را می توان به عنوان کاربرد هنرهای تجسمی در زمینه درمانی تعریف کرد. این نوع تکنیک درمانی یکی از روشهایی است که میتوانید هنگام کار با یک درمانگر یا مربی از آن استفاده کنید، و همچنین چیزی است که میتوانید به تنهایی در خانه یا در یک کلاس گروهی تمرین کنید.
انواع مختلف هنر درمانی چیست؟
انواع هنر درمانی عبارتند از:
- رنگ آمیزی
- روزنامه نگاری
- طراحی
- ساخت کلاژ
- مجسمه سازی با خاک رس
- موزاییک ها
- کلاژ کردن
- رنگ درمانی
- کارت سازی
- موزیک درمانی
دیگر راه های بی پایانی برای تمرین وجود دارد، اما مهم ترین چیز این است که احساس راحتی و الهام بخشی داشته باشید.
به گفته انجمن هنر درمانی آمریکا، هنر درمانی بر این باور استوار است که «فرایند خلاق درگیر در بیان هنری به افراد کمک می کند تا تعارضات و مشکلات را حل کنند، مهارت های بین فردی را توسعه دهند، رفتار را مدیریت کنند، استرس را کاهش دهند، عزت نفس خود را افزایش دهند و به آگاهی، و به بینش دستیابند.
به این ترتیب، هنردرمانی را میتوان نوعی درمان روان پویشی دانست که بر فرآیندهای ناخودآگاه که در رفتارهای کنونی فرد تجلی مییابند تمرکز دارد.
همانطور که یکی از مقاله های GoodTherapy توضیح می دهد، گروهی از نویسندگان تأثیرگذار در دهه 1940 وجود داشتند از جمله مارگارت ناومبورگ، که بنیانگذار هنر درمانی محسوب می شود که برای اولین بار سهم قابل توجهی در توسعه هنر درمانی به عنوان یک رشته شناخته شده در ایالات متحده و اروپا داشتند.
پیشگامان هنر درمانی معتقد بودند که شیوه های خلاقانه به عنوان راهی برای بیان افکار و احساسات سرکوب شده، ناخودآگاه عمل می کند.
در قرن بیستم، هنر درمانی به تکنیکی تبدیل شد که نیاز به گواهینامه، آموزش و گاهی اوقات مجوز (بسته به مکان) داشت. امروزه در بسیاری از تنظیمات مختلف مورد استفاده قرار می گیرد، از جمله:
- امکانات بهداشت روان
- بیمارستان ها
- مدارس
- پناهگاه ها
- خانه های سالمندان
- مراکز توانبخشی
کاربردهای اصلی هنر درمانی چیست؟
هنردرمانی برای کودکان، نوجوانان، بزرگسالان، افراد مسن، گروهها، خانوادهها، جانبازان و افراد مبتلا به مشکلات مزمن سلامت استفاده میشود.
هنردرمانی چه با کمک یک هنردرمانگر حرفه ای (اغلب به عنوان مکمل درمان های سنتی سلامت روان) انجام شود، چه در خانه به تنهایی انجام شود یا در یک محیط گروهی بررسی شود، هنردرمانی می تواند به افرادی کمک کند که با شرایطی از جمله:
- افسردگی
- اضطراب
- PTSD
- فوبیاها
- درد مزمن
- اعتیادها
- اختلالات توجه
- غم و اندوه و از دست دادن
- زوال عقل
- اختلالات اشتها
- روانگسیختگی
مزایای هنر درمانی چیست؟
تحقیقات انجام شده در چند دهه گذشته نشان می دهد که هنر درمانی می تواند راهی موثر برای کمک به درمان طیف وسیعی از بیماری های روحی و جسمی، از اعتیاد و افسردگی گرفته تا اختلالات خوردن و زوال عقل باشد .
در زیر برخی از مزایای متعدد هنر درمانی که توسط تحقیقات اخیر پشتیبانی شده است آورده شده است:
1. کمک به کاهش استرس
مطالعات نشان میدهند که هنردرمانی میتواند به افراد کمک کند تا با کمک به پردازش و بیان احساسات خود، از جمله احساساتی که «دفن شدهاند» و نادیده گرفته شدهاند، با استرس مزمن، افسردگی و اضطراب کنار بیایند.
خلاق بودن همچنین می تواند عزت نفس، احساس کنترل و خودکامگی را افزایش دهد و به افراد کمک کند تا دیدگاه های مثبتی از تجربیات زندگی خود داشته باشند.
به عنوان مثال، پژوهشی که در سال 2023 منتشر شد، با ارزیابی چندین مطالعه، اثرات مداخلات هنر درمانی را برای رسیدگی به فرسودگی شغلی و پریشانی روانی-اجتماعی در کارکنان مراقبت های بهداشتی بررسی کرد.
محققان نشان دادند که «نیمی از مطالعات با استفاده از روشهای کیفی کاهش استرس یا توانایی مدیریت بهتر استرس را پس از مداخله مبتنی بر هنر درمانی گزارش کردند. این اثر درک شده هم توسط شرکت کنندگان و هم توسط پزشکان ارائه دهنده مداخله شناسایی شد.
علاوه بر این، یک مطالعه در سال 2023 که در SAGE Open Nursing منتشر شد، به این نتیجه رسید که «هنر درمانی خلاقانه می تواند به عنوان یک رویکرد روان درمانی برای مدیریت پیچیدگی های سلامت روان در میان بیماران مبتلا به سکته مغزی استفاده شود.
راه دیگری که هنردرمانی ممکن است به افراد برای مقابله با استرس کمک کند، بهبود خلق و خوی آنها به لطف افزایش ترشح دوپامین در مغز است، یک ماده شیمیایی که احساس پاداش می کند.
دوپامین با احساساتی مانند هیجان و شادی همراه است و زمانی که ما درگیر چیزی لذت بخش و جلب توجه هستیم آزاد می شود.
2. به عنوان یک خروجی خلاقانه و غیرکلامی عمل می کند
تمرین هنر می تواند به عنوان یک رهاسازی عاطفی و یک خروجی سالم برای ابراز وجود عمل کند، به خصوص اگر فرد به طور معمول به سختی بتواند نحوه مبارزه خود را به زبان بیاورد.
افراد گزارش می دهند که بهتر می توانند عصبانیت، ناامیدی، خشم، نگرانی ها و سایر احساسات را رها کنند، زمانی که درگیر کاری خلاقانه می شوند که توجه آنها را جلب می کند و به آنها دیدگاه می دهد.
هنر درمانی چگونه برای کمک به افراد برای مقابله با تروما کار می کند؟ هنردرمانگران اغلب بیماران را تشویق میکنند تا از عبارات هنری «شکل آزاد» برای به دست آوردن بینش در مورد احساسات خود و ابراز احساساتی استفاده کنند که با کلمات قابل بیان نیستند.
مطالعات نشان می دهد که هنردرمانی می تواند به ویژه برای افرادی که با علائم PTSD سر و کار دارند مفید باشد زیرا یک خروجی خلاقانه و غیرکلامی را فراهم می کند که پردازش احساسات پیچیده را بهبود می بخشد.
هنگامی که با درمان شناختی رفتاری یا سایر رویکردها در صورت لزوم همراه شود، ممکن است حتی تاثیرگذارتر باشد.
در میان افرادی که سابقه تروما یا PTSD دارند، نشان داده شده است که هنردرمانی به بهبود خلق و خوی و مهارت های مقابله ای، ترویج آرامش، تقویت روابط سالم تر و کاهش رفتارها و نگرش های مخرب کمک می کند.
3.آگاهی ذهن را افزایش می دهد
انجام کاری خلاقانه و یافتن راههایی برای بیان هنرمندانه به شما این فرصت را میدهد که سرعت خود را کاهش دهید، به ذهن خود استراحت دهید و ذهن آگاهی یا حضور/آگاهی را تمرین کنید.
تلاشهای هنری میتواند راهی عالی برای وارد شدن به یک «وضعیت جریان» باشد که در آن کاملاً با کاری که انجام میدهید هماهنگ هستید، از تمام حواس خود استفاده میکنید و به احساس بدنتان در لحظه توجه میکنید.
4. حس بهتر در محیط های گروهی
وقتی هنر در یک محیط گروهی انجام می شود، می تواند راهی عالی برای ایجاد ارتباطات سالم با افراد دیگر و جلب حمایت باشد. تجربه نشان داده که این رویکرد به افراد مبتلا به افسردگی، سالمندان، کودکان در سن مدرسه و جانبازان کمک می کند.
نه تنها می تواند به مبارزه با افسردگی و تنهایی کمک کند، بلکه نشان داده شده است که همدلی و پذیرش دیگران را افزایش می دهد.
5. توسعه مهارت های حرکتی
هنردرمانی توسط برخی از کاردرمانگران برای کمک به توسعه عملکردهای شناختی و حسی حرکتی، هماهنگی دست و چشم، مهارت های حرکتی ظریف و درشت، و مهارت و سرعت انگشتانشان استفاده می شود.
در میان افراد مسن نیز نشان داده شده است که به تحریک عملکرد ذهنی کمک می کند و در برابر زوال شناختی / زوال عقل محافظت می کند.
علاوه بر این، شواهدی وجود دارد که ممکن است به کاهش از دست دادن هماهنگی و مشکلات مربوط به خلق و خو، مانند افسردگی در بیماران پارکینسون کمک کند.
6. کمک به بهبود بیماری و درد
انجمن سرطان آمریکا (ACS) هنر درمانی را یک داروی مکمل و جایگزین می داند که می تواند به افرادی که از بیماری های جدی از جمله سرطان، بیماری قلبی، درد مزمن و مشکلات رفتاری بهبود می یابند، کمک کند.
با توجه به ACS، برخی از کاربردهای بالقوه هنردرمانی عبارتند از:
- کاهش سطح اضطراب در بین بازماندگان سرطان
- بهبود زمان بهبودی
- کاهش اقامت در بیمارستان
- بهبود ارتباطات و عملکرد اجتماعی
- کنترل طبیعی درد
مطالعات نشان دادهاند که بیماران دیالیزی که در جلسات هنردرمانی شرکت میکنند، معمولاً سطوح پایینتری از استرس، خستگی کمتر دلسوزی و افزایش حس هدف را تجربه میکنند.
مطالعات دیگر نشان داده اند که بیماران سرطانی که این روش را تمرین می کنند اغلب از احساسات مثبت بیشتری بهره مند می شوند. اضطراب کمتر، افسردگی و مشکلات مربوط به خواب؛ و افزایش عزت نفس و اعتماد به نفس.
تکنیک ها و تمرین های هنر درمانی
هنردرمانگر دقیقا چه کاری انجام می دهد؟ اکثر درمانگران فعالیتهای خلاقانه مانند نقاشی، طراحی، مجسمهسازی، کلاژسازی و غیره را با تکنیکهای روانشناختی بالینی و گاهی اوقات اعمال معنوی ترکیب میکنند.
درمانگر ممکن است از بیمار بخواهد که روی رنگ، آرایش فضایی، ترکیب بندی یا تعدادی از جنبه های دیگر مرتبط با یک پروژه خلاقانه تمرکز کند.
ممکن است از بیمار خواسته شود که به صورت شفاهی احساسات یا افکار خود را در حین انجام کار خلاق بیان کند.
در برخی موارد، اعضای خانواده، همسران یا سایر عزیزان ممکن است در جلسه شرکت کنند. این در نهایت به درمانگر و مشتری خاص و همچنین اهداف جلسه بستگی دارد.
مهم نیست که کدام نوع تکنیک یا تمرین مورد استفاده قرار می گیرد، هدف مشتری این است که بیانگر و روشنگر باشد و به جای تلاش برای تولید چیزی ملموس و چشمگیر، بر تجربه درونی خود تمرکز کند.
نیازی به “خوب بودن” در هنر نیست، زیرا هدف لذت بردن از فرآیند است نه اینکه روی محصول یا نتیجه نهایی متمرکز شوید.
یک فرد برای بهره مندی از این نوع درمان باید چند جلسه را طی کند؟
وقتی مشتری با هنردرمانگر کار می کند، طول درمان به عواملی مانند نیازهای بیمار، اهداف، سابقه پزشکی و درک فکری بیمار بستگی دارد.
یک بررسی نشان داد که به طور متوسط، بیماران در 9 جلسه شرکت می کنند، اگرچه محدوده یک تا 15 جلسه معمول است.
سخن پایانی
هنر درمانی چیست؟ این یک رویکرد درمانی است که از بیان خلاق برای بهبود سلامت ذهنی و جسمی استفاده می کند.
تکنیک های این روش درمان شامل نقاشی، ژورنال، طراحی، ساخت کلاژ، مجسمه سازی با خاک رس، موزاییک و کولاژ است.
جلسات می توانند «جریان آزاد» احساسات را به وجود آورند و به عنوان رهاسازی عمل کنند.
این ممکن است به ویژه برای باز کردن احساسات پنهان یا سرکوب شده مفید باشد، زیرا این تکنیک میتواند شامل ارتباط غیرکلامی احساسات دشوار باشد که درک یا اشتراکگذاری آنها دشوار است.
مزایای هنر درمانی می تواند شامل کاهش استرس/اضطراب، افسردگی، علائم PTSD، درد مزمن، عزت نفس پایین و سایر علائم باشد.
نظرات کاربران