محققان از مؤسسهی کارولینسکا در سوئد به این نتیجه رسیدند که اختلال در خواب و خواب ناکافی میتواند تأثیر مهمی بر روی سن ذهنی افراد داشته باشد. آنها با استفاده از نظرسنجی از 429 نفر در ردههای سنی مختلف، ارتباط بین احساس پیری و میزان خواب دریافتی در 30 روز گذشته را بررسی کردند.
نتایج نشان داد که افرادی که از کمبود خواب رنج میبرند، احساس مسنتری دارند. به طور خاص، هر روز کمخوابی موجب افزایش 0.23 سال در سن ذهنی افراد میشود. به عبارت دیگر، افرادی که در طول 30 روز گذشته به اندازه کافی خواب ندیدهاند، احساس مسنتری میکنند. در مقابل، افرادی که به اندازه کافی خوابیدهاند، به طور میانگین 5.81 سال جوانتر از سن واقعی خود احساس میکنند.
این تحقیق نشان میدهد که خواب کافی نه تنها برای سلامت جسمی بلکه برای سلامت روانی و احساس جوانی نیز بسیار مهم است. از این رو، توجه به ایجاد عادات خواب سالم و ارتقاء کیفیت خواب میتواند به بهبود کلی سلامتی و احساس جوانی کمک کند.
در بخش دوم از مطالعه، محققان ۱۸۶ نفر دیگر را نیز برای ارزیابی در نظر گرفتند. این شرکتکنندگان به دو گروه تقسیم شدند. گروه دوم در طول دورهی آزمایش دو هفتهای، مجبور شدند در دو شب متوالی فقط نه ساعت بخوابند. میزان خواب شرکتکنندگان از طریق ثبت خواب و استفاده از دستگاههای ردیاب خواب، ثبت شد. سپس از آنها خواسته شد که برای دو شب متوالی، محدودیتی به چهار ساعت بخوابند.
نتایج نشان دادند که شرکتکنندگان پس از اتمام دورهی محدودیت خواب، احساس میکردند که به طور میانگین ۴٫۴۴ سال پیرتر از سن واقعی خود هستند، در حالی که سن ذهنی آنها در شرایط خواب نه ساعته، ۰٫۲۴ سال جوانتر از سن واقعی بود. افرادی که بیشترین میزان خستگی را تجربه کردند، احساس میکردند که حدود ۱۰ سال پیرتر از واقعیت هستند در مقایسه با کسانی که کمترین خستگی را تجربه کردند.
یافتههای این بخش از مطالعه نشان میدهد که خواب برای برخی افراد، نقش بسیار مهمی در سلامت روانی و جسمی و همچنین در احساس جوانی دارد. این نتایج نشان میدهد که اگر از خواب کافی برخوردار باشیم، میتوانیم احساس جوانی و سلامتی را تجربه کنیم.
یافتههای مطالعه در مجلهی Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences منتشر شده است.
نظرات کاربران