استفاده از مایکروویو در زندگی روزمره امروزی به عنوان یکی از اساسیترین ابزارها برای پخت و گرم کردن غذاها شناخته شده است. اما آیا همگان به مضرات مختلف مواد ترمیمشده در ظروف مایکرووی توجه کافی را میکنند؟ در این مقاله از وبسایت نمیدونستم به بررسی عمیق تر مضرات ظروف مایکروویو پرداخته و به خطرات ناشی از استفاده بیتفکرانه از این ظروف اشاره میکند.
بعد از یک روز کاری طولانی، ساده ترین کار این است که باقیمانده غذا را در هر ظرفی که در مایکروویو دارید بریزید و استراحت کنید. اما گرم کردن آن جعبه یا شیشه باقیمانده پلاستیکی در دستگاه مورد علاقه آشپزخانه شما می تواند به طور بالقوه مشکلات جدی برای غذا و سلامت شما ایجاد کند.
اگرچه برخی از پلاستیکها بهعنوان ایمن در مایکروویو تعیین میشوند، برخی دیگر میتوانند مواد خطرناک را بسوزانند، ذوب کنند یا به موادی که مصرف میکردید برسانند، که هرگز چیز خوبی نیست.
مایکروویو با استفاده از یک لوله خلاء پرقدرت، معروف به مگنترون، کار میکند تا امواجی از انرژی مایکروویو تولید کند که از دیوارههای فلزی منعکس میشوند.
این امواج آب داخل غذا را به ارتعاش در می آورند و باعث آزاد شدن انرژی و گرما می شوند. در حالی که این لرزش غذای شما را تخریب نمیکند، کارشناسان معتقدند که همین فعالیت میتواند باعث تخریب انواع خاصی از پلاستیک شود و تکههای میکروسکوپی نانوپلاستیکها را پشت سر بگذارد.
آیا پلاستیک برای استفاده در مایکروویو بی خطر است؟
پلاستیکی که به عنوان وسیله ایمن در مایکروویو تعیین نشده است، نباید برای گرم کردن مجدد غذا استفاده شود. میکروپلاستیک ها، مواد شیمیایی و تعداد زیادی از مشکلات مرگبار دیگر می توانند تنها از چند ثانیه گرم شدن مجدد در یک ظرف پلاستیکی بیرون بیایند.
ظروف پلاستیکی غیر ایمن را نباید فقط در مایکروویو پرهیز کرد، آنها را نباید در فر یا هر وسیله گرمایشی دیگری با مواد غذایی داخل آن قرار داد.
بر اساس مطالعهای در علوم و فناوری محیطی، مواد غذایی مایکروویو «بیشترین رهاسازی میکروپلاستیکها و نانوپلاستیکها» را در مقایسه با مواد غذایی رها شده در یخچال یا بیرون در دمای اتاق داشتند.
برخی از ظروف پلاستیکی بیش از 2.11 میلیارد نانوپلاستیک را تنها از سه دقیقه گرمای مایکروویو در یک سانتی متر مربع از ناحیه پلاستیکی آزاد کردند.
این مطالعه همچنین نشان داد که کیسه مواد غذایی مبتنی بر پلی اتیلن نسبت به ظروف پلاستیکی مبتنی بر پلی پروپیلن، ذرات بیشتری را آزاد می کند.
اگرچه اشتراک نظر زیادی بین متخصصان وجود ندارد، نانوپلاستیکها به طور بالقوه میتوانند منجر به آسیب فیزیکی شوند یا میتوانند محیطی قابل سکونت برای میکروارگانیسمها ایجاد کنند که میتواند مشکلات رودهای ایجاد کند.
همچنین پلاستیک میتواند مواد شیمیایی را که برای کمک به حفظ شکل و فرم ظرف شما اضافه شده است، از بین ببرد.
این مواد شیمیایی عمدتاً در ظروف نگهداری مواد غذایی و لیوانهای نوشیدنی یافت میشوند، اگرچه میتوانند در هر پلاستیک مصرفکننده ظاهر شوند.
به گفته کتابخانه ملی پزشکی، علت اصلی نگرانی بیسفنول A (BPA) و گروهی از مواد شیمیایی به نام فتالات است که میتواند منجر به مشکلات سلامتی شدید مانند دیابت و آسیبهای تولید مثلی شود.
برخی از پلاستیک ها توسط FDA مورد نیاز است که فاقد BPA باشند، مانند بطری های غذای کودک و بسته بندی شیر خشک برای نوزادان، در حالی که برخی دیگر فقط انتخاب می کنند که این ماده شیمیایی را حذف کنند.
تضمین نمی شود که ظرف پلاستیکی شما در مایکروویو نشت کند، اما احتمال بسیار بالاتری وجود دارد که ارزش ریسک کردن را ندارد.
چه پلاستیک هایی در مایکروویو ایمن هستند؟
برای جلوگیری از این مشکلات، همیشه بهتر است از شیشه، سرامیک یا پلاستیک هایی استفاده کنید که به عنوان ایمن در مایکروویو تعیین شده اند. پلاستیکهای ایمن در مایکروویو باید بتوانند دمای 250 درجه فارنهایت را بدون تجزیه یا از هم پاشیدن تحمل کنند.
کدهای رزین اعدادی هستند که در انتهای یک ظرف پلاستیکی از یک تا هفت متغیر هستند و به شما میگویند چه چیزی را میتوان در مایکروویو قرار داد.
پلاستیک های شماره 2 یا پلی اتیلن با چگالی بالا (HDPE) و پلاستیک های شماره 5 پلی پروپیلن (PP) معمولاً برای قرار دادن در مایکروویو بی خطر هستند.
پلاستیک یک، (پلی اتیلن ترفتالات)، سه (پلی وینیل کلراید)، چهار (پلی اتیلن با چگالی کم)، شش (پلی استایرن) و هفت (انواع اضافی تصادفی پلاستیک) همگی برای مایکروویو ایمن نیستند.
قرار دادن فوم یا استایرن در مایکروویو، که معمولاً زیر شماره شش قرار می گیرد، به ندرت ایده خوبی است بطوریکه هنگامی که استایرن گرم می شود، می تواند مواد سرطان زا را وارد غذای شما کند یا حتی اگر برای مدت طولانی گرم شود، آتش بگیرد.
طبق گفته مراکز پیشگیری و کنترل بیماری (CDC)، مصرف استایرن میتواند منجر به کاهش شنوایی و اثرات سیستم عصبی مانند تغییر در دید رنگ، خستگی، احساس مستی، کاهش زمان واکنش، تمرکز، مشکلات یا مشکلات تعادلی شود.
وزارت کشاورزی ایالات متحده (USDA) در وب سایت خود می نویسد: «فقط از ظروف آشپزی استفاده کنید که به طور خاص برای استفاده در اجاق مایکروویو ساخته شده اند.
ظروف شیشهای، سرامیکی و تمام پلاستیکهایی که برای استفاده بیخطر هستند معمولاً برای استفاده در اجاقهای مایکروویو برچسبگذاری میشوند.
روکش پلاستیکی سنگین (با برچسب ایمن برای مایکروویو) میتواند روی مواد غذایی مایکروویو استفاده شود، اگرچه غذا نباید پلاستیک را لمس کند و باید یک دریچه حرارتی برای کمک به فرار آن ایجاد کرد.
آسیبی که پلاستیک می تواند ایجاد کند به این بستگی دارد که ظرف برای چه چیزی استفاده می شود.
به عنوان مثال، ظروف سوپهایی که از محل بیرونآوری محلیتان تهیه میکنید، به احتمال زیاد کمی مقاومتر در برابر حرارت هستند تا همان پلاستیک شل و ول که برای نگهداری همبرگر و سیبزمینی سرخ شده ساخته شده است.
چگونه می توانید مطمئن و آسوده خاطر باشید؟
اگر میخواهید مطمئن باشید، نشانههایی وجود دارد که ظرف به شما میگوید چه زمانی نباید از آن در مایکروویو استفاده کنید. پلاستیکی که برای مایکروویو در نظر گرفته نشده است وقتی در گرمای شدید قرار می گیرد شروع به تغییر شکل و ذوب شدن می کند.
استفاده از ظروف شیشه ای یا سرامیکی یک راه فوق العاده برای اطمینان از اینکه هیچ یک از این مواد شیمیایی یا میکروپلاستیک های بد را در غذای خود دریافت نمی کنید، است.
پس آیا می توانید پلاستیک ها را در مایکروویو قرار دهید؟ پاسخ کوتاه این است که بستگی به نوع پلاستیک و میزان گرمی غذا دارد.
اما برای اکثر ظروف بیرونبر یا بطریهای پلاستیکی که در اطراف ما وحود دارند، پاسخ یک نه قاطع است و فقط باید یک صفحه کاغذی یا سرامیکی را بیرون بیاورید تا گرمای مورد نیاز خود را دریافت کنید.
انتخاب راحت تر ممکن است در کوتاهمدت ایده خوبی به نظر برسد، اما علم به ما نشان داده است که استفاده از سرامیک یا شیشه برای مایکروویو کردن غذا گزینه بسیار مطمئنتری است.
این ظروف با درب محکم در اکثر فروشگاه های خانگی قابل خرید هستند و طیف وسیعی از اندازه ها و شکل ها را برای نگهداری مواد غذایی شما ارائه می دهند.
این ظروف نیز قابل استفاده مجدد هستند و می توان آنها را بدون ترس از خراب شدن یا تغییر شکل در ماشین ظرفشویی قرار داد. این را نمی توان در مورد ظروف پلاستیکی که نباید در مایکروویو قرار داد، گفت.
همجنین باید خاظر نشان کرد که استفاده از ظروف پلاستیکی در مایکرووی اثرات منفی بر زیستمحیط نیز دارد.
پلاستیکها به عنوان یک منبع آلاینده محسوب میشوند و در اثر گرمای مایکرووی میتوانند ترکیبات سمی را آزاد کنند که به زیستمحیط و حیات دریاچهها و رودخانهها آسیب بزنند.
سخن پایانی
استفاده از ظروف مایکرووی بخشی از زندگی روزمرهامان شده است.
با این حال، باید با آگاهی از خطرات ناشی از مواد ترمیمشده در این ظروف، اقدام به انتخاب هوشمندانهتری برای حفظ سلامتی خود و زیستمحیط کنیم.
اطلاعات بهروز و انتخابهای ایمن در استفاده از این وسایل ضروری است تا ما در طولانی مدت از آسیبهای ناشی از آنها جلوگیری کنیم.
نظرات کاربران